Yoshi Hioki

  • ELL:

“Neu, pluja i una flor de camèlia… Veig nítidament els paisatges d’aquestes històries i jo els pinto… amb les paraules i el silenci. I neixen entre el públic i jo una pintura irrepetible que reflecteix l’alegria i la tristesa de la vida mateixa… per desaparèixer després…» Yoshi Hioki

Va néixer i va créixer a la ciutat de Hirakata, Osaka, Japó. En acabar l’estudi de batxiller a la seva ciutat natal es va traslladar el 1991 a Barcelona per estudiar pintura.

Durant la seva llicenciatura a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona va conèixer el món de la narració oral i va decidir professionalitzar-se en aquest art. Des de llavors no ha parat de contar contes, mites i històries de diferents èpoques, gèneres i temàtiques per a tota mena de públic: adults, joves i nens.

Ha comptat a teatres, festivals, escoles, biblioteques, cases de cultura… No només a Catalunya i l’estat espanyol, sinó també a Portugal, Brasil, Perú, Xile, Argentina, Mèxic i Costa Rica.

Alhora, segueix implicat en el món de l’expressió plàstica i desenvolupa diverses activitats com a conferenciant i docent de tallers i seminaris al Museu Etnològic (des del 1997) ia Casa Àsia (des del 2001) de Barcelona, ​​de la qual a més forma part de l’equip docent al departament pedagògic: l’Escola Bambú. És membre i soci fundador de LA FAULA: Associació Catalana de Professionals de la Narració Oral (2021-).

  • ESPECTACLE:

Sota una tènue pluja primaveral les paraules cauen. Càlides, humides i delicades. Com pètals de flor de peònia acabats de caure a terra. El terra mullat es vesteix d’històries sobre el que no es veu a la llum del dia, però batega a la penombra.

Un espectacle de narració oral amb històries i poesies carregades d’erotisme, sensualitat i humor. La dona, la bellesa i la llibertat són alguns dels temes recurrents en aquests relats. Alguns d’ells van ser recopilats al llibre de contes Konjyaku Monogatari, editat al segle XII. Les històries són delicadament entrellaçades per una coreografia subtil i simbòlica a través del recitat de poesies tanka de la cèlebre poetessa Akiko Yosano.

La seva inquietud per enllaçar el món de les paraules amb diferents disciplines artístiques, sobretot les arts plàstiques, el porta a intervenir ocasionalment al Museu Picasso, la Fundació Miró, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fundació Tàpies, a través de diferents projectes artístics.